Νεαροί διαδηλωτές κατέκλυσαν τους δρόμους της Σεούλ μετά την αποτυχημένη προσπάθεια του προέδρου Yoon Suk Yeol να επιβάλει στρατιωτικό νόμο στη Νότια Κορέα.
Νεαροί ακτιβιστές στη Νότια Κορέα πλημμύρισαν τους δρόμους της Σεούλ αυτή την εβδομάδα σε μαζικές διαδηλώσεις, ζητώντας την καθαίρεση του προέδρου Yoon Suk Yeol.
Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους σε θερμοκρασίες υπό το μηδέν έξω από την Εθνοσυνέλευση της Νότιας Κορέας μετά την πρόσφατη, βραχύβια και αποτυχημένη απόπειρα του Yoon να επιβάλει στρατιωτικό νόμο την περασμένη εβδομάδα.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Reuters, οι διαδηλωτές κρατούσαν τα χαρακτηριστικά light sticks (φωτεινά ραβδιά) που είναι πανταχού παρόντα στις K-pop συναυλίες και τραγουδούσαν στίχους από τραγούδια του G-Dragon και των aespa.
Οι διαδηλωτές φώναζαν ρυθμικά «καθαιρέστε, καθαιρέστε, καθαιρέστε τον Yoon Suk Yeol» στον ρυθμό του techno τραγουδιού «Whiplash» του γυναικείου συγκροτήματος aespa, ενώ κρατούσαν σημαίες και τραγουδούσαν το «Crooked» του G-Dragon.
Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν κατακλύσει βίντεο από τις διαμαρτυρίες, όπου οι νεαροί διαδηλωτές φωνάζουν συγχρονισμένα και κάνουν συντονισμένες κινήσεις με τα φωτεινά ραβδιά τους, μεταξύ των οποίων και light sticks του boy band TREASURE, σε μία ατμόσφαιρα που θύμιζε συναυλία.
Η απόπειρα του προέδρου Yoon Suk Yeol να επιβάλει στρατιωτικό νόμο και να αποστείλει στρατεύματα για να εμποδίσει τους Νοτιοκορεάτες βουλευτές να ψηφίσουν κατά της στρατιωτικής διακυβέρνησης έχει δημιουργήσει μία συνταγματική κρίση και οδήγησε στον διορισμό ειδικού ανακριτή για τη διερεύνηση των ισχυρισμών περί εξέγερσης κατά του Yoon, στον οποίο έχει απαγορευτεί να εγκαταλείψει τη χώρα κατά τη διάρκεια της έρευνας.
Ο Yoon Suk Yeol ζήτησε συγγνώμη για τις πράξεις του τέσσερις ημέρες αργότερα και υποσχέθηκε να μην κηρύξει ξανά στρατιωτικό νόμο.
Ο μουσικοκριτικός Kim Do Heon, με έδρα τη Σεούλ, δήλωσε στο Reuters ότι το πλεονέκτημα της χρήσης των light sticks είναι η ανθεκτικότητά τους σε σχέση με τα κεριά που χαρακτήριζαν τις διαδηλώσεις για την καθαίρεση της πρώην προέδρου Park Geun-hye το 2016.
«Επίσης, λάμπουν πολύ έντονα και έχουν μέγεθος που τα καθιστά εύκολα στη μεταφορά», σημείωσε ο Heon.
Στα υπόλοιπα τραγούδια που ακούγονται στις διαδηλώσεις συγκαταλέγονται το «I Am the Best» των 2NE1 και το «Into The New World» των Girls’ Generation.
Η Park Min-ju, η οποία είχε τον ρόλο της συντονίστριας στις διαδηλώσεις, δήλωσε ότι χρησιμοποίησε τους ρυθμούς της K-pop για να διατηρήσει το ενδιαφέρον και την ενέργεια του κοινού που τρέμει από το κρύο κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων, λέγοντας στο Reuters ότι δημιούργησε μία ποικιλία συνθημάτων για να «ανεβάσει το ηθικό».
Η βιομηχανία της K-pop – μία σημαντική οικονομική δύναμη για τη Νότια Κορέα χάρη σε παγκόσμιους αστέρες όπως οι BTS, SEVENTEEN και BLACKPINK – συνήθως παραμένει απολιτίκ και αποφεύγει να παίρνει θέση για τα τρέχοντα γεγονότα.
Και παρόλο που οι στίχοι των τραγουδιών που ακούγονται κατά τη διάρκεια των διαδηλώσουν αποφεύγουν επίσης τα κοινωνικά ή πολιτικά σχόλια, ο βουλευτής της αντιπολίτευσης Kim Byung-joo φέρεται να κοινοποίησε μία λίστα με τραγούδια K-pop που χρησιμοποιούνται στις διαμαρτυρίες και έγραψε στο X (πρώην Twitter): «Καθαιρέστε τον Yoon Suk Yeol, αρχηγό της προδοσίας!… Από παραδοσιακά τραγούδια μέχρι K-pop».
Σύμφωνα με το NBC News, η αστυνομία επιχείρησε να κάνει έφοδο στο γραφείο του Yoon την Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου, αλλά δεν κατάφερε να εισέλθει λόγω αντιπαράθεσης με αξιωματούχους ασφαλείας.
Οι έφοδοι έγιναν καθώς οι βουλευτές της αντιπολίτευσης προσπαθούσαν να υποβάλουν εκ νέου πρόταση μομφής κατά του 63χρονου Yoon, καθώς η Νότια Κορέα, η οποία έχει μακρά ιστορία αυταρχικής διακυβέρνησης, έχει συγκλονιστεί από τις ενέργειες του προέδρου.
Δείτε βίντεο από τις διαδηλώσεις παρακάτω.
Right before the song, the MC pointed out there were a lot of people in their 20s at the protest and said, “Young people, do you like EDM? We’ll sing Whiplash and then impeach, impeach, impeach Yoon Suk Yeol! Then we can party again.” https://t.co/gzwMxmUQpZ
— Joseph Kim (@josungkim) December 6, 2024
Πηγή: postmelody.gr